Cafe de Wereld

Eens in 2-3 maanden wordt in de Blauwe Boom “Café de wereld” gehouden. Oorspronkelijk idee: het podium bieden aan de mensen uit de wijk en daarbuiten om hun reis-belevenissen en foto’s te delen met belangstellenden door middel van presentaties (laptop+ beamer + groot scherm). De aandacht van de 5 eerste presentaties ging naar ontwikkelingsprojecten (presentatie over Afrika, Malawi, 2 x Kenia, Nepal). Later ontstond de behoefte om meer variatie in de thema’s te bieden. Het concept is uitgebreid met andere thema’s, zoals: Een muzikale reis door Haïti, Cuba, De wereld van fractals, Duurzame wereld en het milieu.

 

Zondag 20 januari 2018 om 14.00 uur

Presentatie: Het Spoor dat naar Bello leidt

Gastspreker: Bob de Mon

 

Bob de Mon van de Model Spoorclub Alkmaar en schrijver van historische verhalen in het Alkmaars Weekblad,  neemt u met zijn lezing “Het Spoor dat naar Bello leidt’ mee vanaf het eerste moment dat er in de geschiedenis over het spoor wordt gerept tot en met 31 augustus 1955, de dag waarop de stoomlocomotief Bello voor het laatst tussen Bergen aan Zee en Alkmaar reed. Hij doet dat aan de hand van een groot aantal oude prenten en foto’s.

 

De lezing bestaat uit twee delen. In het eerste deel zal hij kort ingaan op de voorgeschiedenis van de stoomtrein en wat uitgebreider over de introductie van de stoomtrein, die niet zonder de nodige perikelen gepaard ging. Beginnend bij het eerste door stoom voortbewogen voertuig, voert zijn reis via de opening van de eerste spoorlijn in Nederland in 1939 en de eerste spoorverbinding van Alkmaar in 1865 naar de oprichting van de huidige Nederlandse Spoorwegen.

 

In het tweede deel van zijn lezing zal hij ingaan op de betekenis van Nederlandse stoomtrams in het algemeen en die van de stoomtrams in en om Alkmaar in het bijzonder. Daarvan is de tramverbinding tussen Alkmaar en Bergen aan Zee de meest bekende. Dat komt volgens Bob de Mon door de legendarische locomotief Bello. Maar heeft Bello wel zo’n prominente rol gespeeld als velen wel denken? Bob de Mon gaat wat uitvoeriger in op de geschiedenis van deze stoomlocomotief, die nu het trotse paradepaardje van de Museum Stoomtram Hoorn- Medemblik is.

De locomotief Bello maakt hier symbolisch zijn miljoenste kilometer.

 

 Entree 3 euro p/p incl. koffie en thee met iets lekkers.

Info: Teresa van de Loo, Tel. 072-5119921
Of mailen via het contactformulier

CAFÉ DE WERELD | ACTIVITEITENCENTRUM “DE BLAUWE BOOM”