Filmclub

Verslag Filmclub Blauwe Boom 2018

Korte voorgeschiedenis:

Het filmproject in de Hoef is gestart als bewonersinitiatief in 2011 in buurthuis Alkmaar West. De bedoeling was maatschappelijk relevante films laagdrempelig aan te bieden aan de bewoners van Alkmaar. Het succes van deze activiteit heeft ertoe geleid dat het project werd doorgezet, mede dankzij de subsidie van de gemeente. Na de sluiting van het buurthuis in 2013 ging het filmproject door in activiteitencentrum de Blauwe Boom, onder de nieuwe naam ‘Filmclub de Blauwe Boom’.

2017 was het vierde jaar van deze succesvolle activiteit in de Blauwe Boom en zesde jaar vanaf het begin. Inmiddels telt onze werkgroep zes vrijwilligers die verschillende taken op zich nemen.

Achter de schermen werd in de loop van het jaar nagedacht over de selectie van films. Dankzij het waarderingssysteem van de films heeft de werkgroep steeds meer inzicht in de voorkeuren van het publiek gekregen. Dit gegeven wordt meegewogen in de zorgvuldige keuze van de films. Het is een positief gegeven dat er een vaste kern van bezoekers aanwezig is en er komen ook nieuwe gezichten bij. Het aantal bezoekers varieert. Gemiddeld per filmvertoning ong. 20 personen.

Eens in de maand op zondagmiddag werd er een arthouse film vertoond, uitgezonderd de zomermaanden. De vertoonde films  werden vooraf aangekondigd met een korte inleiding. Verschillende thema’s zoals: migratie problematiek (Dheepan, Brooklyn, Publieke werken), gender

(Carol, Pride), maatschappelijke issues ( El olivo, La pazza gioia, Our little sister, Julieta) kwamen aan bod.

Over het algemeen werden de films hoog gewaardeerd. Hoogste score heeft de Spaanse film ‘El olivo’ gekregen ( 8,7), de laagste score de Franse film ‘Dheepan’(6,4). In totaal zijn er 9 films vertoond, zie de lijst onder van alle titels met waarderingscijfer (score).

De entree bedraagt nog steeds 3 euro en is bewust laag gehouden om mensen met een smalle beurs de mogelijkheid te bieden om kwalitatief goede films te zien voor een kleine prijs. Vermeldenswaard is dat vorig jaar zijn we de samenwerking met Stichting Prakkie 072 begonnen, waarbij 2 personen van deze Stichting maandelijks gratis de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan de filmclub. Het doet ons goed om een kleine, positieve bijdrage te leveren aan het culturele aanbod van onze stad. Hopelijk vinden steeds meer mensen de weg om onze filmclub te bezoeken.

Filmlijst:

8 januari 2017 Publieke werken Score: 8,2
12 februari 2017 Brooklyn Score: 8,2
12 maart 2017 Dheepan Score: 6,4
9 april 2017 Our little sister Score: 8,0
14 mei 2017 El olivo Score: 8,7
10 september 2017 Carol Score: 8,4
8 oktober 2017 Pride Score: 8,6
12 november 2017 Julieta Score: 8,6
10 december 2017 La pazza gioia Score: 8,4

Wanneer: Maandelijks op zondag van 14:00 tot 16:00 uur.
Info: Teresa van de Loo, Tel. 072-5119921
Of vul het contactformulier in.
Kosten: