Het Blauw Diner

Het blauwe diner

Ter gelegenheid van het eerste lustrum van activiteitencentrum De Blauwe Boom werden de vrijwiligers op zaterdag 20 oktober onthaald op een ‘blauw diner’ in  het vertrouwde gebouw.
De Blauwe Boom was prachtig versierd met blauwe slingers, ballonnen en lichtjes. De gasten, meest in het blauw, werden ontvangen met een glaasje blauwe bubbels, Hugo Blue, of een glas druivensap.
De blauwe boom stond er in volle glorie. Het waren zelfs twee blauwe bomen geworden: ingepakte bomen in het plantsoen naast het gebouw. Joks van Veen vertelde dat tien nijvere breisters er maanden werk aan hadden gehad om de lange sjaal te breien die nu zo kunstig om de stam zat. Alleen al het bevestigen had tien manuren werk gekost! Breiwerk in alle tinten blauw, in diverse steken en met verschillende motieven siert nu de bomen in het plantsoen.
Teresa van de Loo vulde  Joks aan met een feestrede, waarna er geproost werd op De Blauwe Boom als geheel en de ingepakte bomen in het bijzonder. Ook vulde vrijwel iedereen de gedachte lengte van het breiwerk in op de flap-over, in de hoop op de blauwe prijs.

Binnen waren de lange tafels feestelijk gedekt door de jongens en meisjes van de JOL, die ook zorg droegen voor een heel attente bediening. Rode rozen sierden de tafels, evenals blauwe placemats en servetten en mooie menukaarten.
Nadat de veertig gasten een plek gevonden hadden las Rinus Harder een gedicht voor over zijn ervaringen met De Blauwe Boom, vooral met het Repair Café. Dit werd met grote instemming ontvangen, waarna het de beurt was aan Agatha Bekker om een modern sprookje van eigen hand te vertellen, waarin het bekende verhaal van  Hans en Grietje een verrassende wending kreeg richting De Blauwe Boom. Ook haar optreden vond veel bijval.
De pompoensoep van Teresa werd geserveerd, waarna het tijd was voor het hoofdgerecht.Wieneke Kaibola en Sumarni Sadjid hadden een heerlijke Indonesische maaltijd gekookt van rijst, saté, tjap tjoi, gehaktballetjes en wat al niet. De gerechten werden op een feestelijke manier gepresenteerd in rieten mandjes.
Na het ijs was er ruimte voor Petra van Rijn om twee gedichten over De Blauwe Boom voor te lezen, wat gewaardeerd werd door het publiek. Bij de koffie met spekkoek of een petit four zong vrijwel iedereen mee met de medley van oude Nederlandse liedjes die Marian de Boer inzette en begeleidde op haar gitaar. Toen was  het tijd geworden om op te breken. Na een slotwoord van Teresa stroomde de zaal leeg en ging ieder weer een kant uit, om terug te kijken op een prachtig feest.

Petra van Rijn